انواع میکروتیوب و رک های آن

۱- میکروتیوب چیست؟

در آزمایشگاه های زیستی یکی از لوازم پرمصرف، میکروتیوب ها هستند که لوله هایی به شکل مخروط اند. این وسیله ها از جنس پلاستیکی و از ترکیب پلیمر (پروپیلن) بوده و دارای درب پلی اتیلنی می باشند. درب این وسیله به صورت جدا یا چسبیده به بدنه است و به راحتی باز و بسته می شود و دارای قفل ایمنی است. داشتن این نوع درب باعث می شود که هنگام سانتریفیوژ نمونه از داخل آن بیرون نریزد. این درب ها به دو شکل تخت و محدب هستند که نوع محدب آن، کاربرد بیشتری دارد چون تبخیر ماده درون آن با این مدل طراحی کمترین حد است. هنگام بستن درب آن صدایی شبیه کلیک شنیده می شود که نشانه چفت شدن درب است.

                                                                   

نکته :

میکروتیوب ها تحمل درجه ی دمایی بین -۸۰ تا ۱۲۱ درجه سانتی گراد را دارند. مقاومت آن ها در مقابل حلال های شیمیایی و آلی بالا بوده و در مقابل ضربه ها نیز مقاوم می باشد. به این وسیله لوله سانتریفیوژ نیز گفته می شود. این تیوب ها تا اندازه های ۲ میلی لیتر به شکل مخروطی اند و با افزایش حجم به شکلی با انتهای محدب ساخته می شوند و با افزایش حجم، انتهای آن محدب تر می شود. این لوله ها قابلیت اتوکلاو دارند.

2- دسته‌بندی میکروتیوب ها

طبقه بندی میکروتیوب ها معمولاً بر اساس حجم، DNase & RNase free و قابلیت استریل شدن، شکل و رنگ ظاهری صورت می گیرد. ­­حجم میکروتیوب ها بر اساس کاربردشان ۰.2،۰.1، ۰.۵، ۱.۵و 2میلی لیتری و ۴ و ۸ استریپ متغیر است. از حجم­‌های اندک مانند 0/1 و 0/2 میلی لیترب ا دیواره نازک و شفاف غالباً برای انجام آزمایشات بیولوژیکی دقیق بر روی مقادیر اندک DNA و RNA توسط تکنیک‌هایی ظریفی مانند PCR و RealTime PCR استفاده می ­شود. عمده کاربرد میکروتیوب با حجم های بزرگتر، نگهداری یا استخراج نمونه می باشد.

از لحاظ استریل بودن در دو گروه قرار می گیرند:

غیراستریل

استریل به صورت Dnase/Rnase free

Dnase: آنزیمی است که DNA را تخریب می کند.

Rnase: آنزیمی است که RNA را تخریب می کند.

به همین دلیل، اگر نمونه های ما حاوی ماده ژنتیکی باشند و بخواهیم از میکروتیوب استفاده کنیم باید نوع استریل Dnase/Rnase free را انتخاب کرد. چرا که عاری از هرگونه آنزیمی است که بتواند به ماده ژنتیکی ما آسیب وارد کند و موجب اختلال در تست نشود.

3- رک میکروتیوب :

برای نگهداری میکروتیوب در آزمایشگاه از قفسه هایی به نام رک استفاده می شود. رک ها دارای اندازه, رنگبندی و طراحی های مختلف هستند و عمدتا از جنس پلی پرولین هستند. بر حسب نیاز خود می توانید از رک های یک طرفه, دو طرفه در دار یا بدون در استفاده کنید. برای استفاده بهینه از محیط آزمایشگاه ها می توان رک ها را روی یکدیگر قرار داد.

 در طراحی رک ها برای شناسایی راحت تر نمونه ­ها از ترتیب حروف الفبا یا اعداد در هر ردیف رک استفاده می شود. با این کار به راحتی می توان نمونه مورد نطر را فراخوانی و از جا به جا شدن نمونه ها با یکدیگر جلوگیری کرد.

برخی از رک­ها نیز قابلیت نگهداری و ذخیره سازی در فریزر را دارند و می توان نمونه هایی که نیاز به فریز شدن دارند را درون این رک ها قرار داد.

رک ها معمولا سبک هستند و از این رو حمل و جا به جایی نمونه ها را چندین برابر راحت­تر می کنند.

                                                                   

دسته‌بندی